piątek, 8 kwietnia 2011

RYBA

W piątek,  jak w tradycyjnej polskiej rodzinie jemy na obiad rybę. Wszystkim smakuje szczególnie łosoś, więc szukam ciekawych przepisów na to danie. Ostatnio moją uwagę zwrócił jeden ze względu na składniki!
                                                                         Podaję przepis:

                                     
                                               Pieczony łosoś z porami i szpinakiem


składniki:
-filet z łososia np. na 4 osoby
-2 pory, umyte i pokrojone w plasterki
-50 dag młodego szpinaku lub mrożonego
-1 łyżka utartego świeżego imbiru
-2 ząbki posiekanego czosnku
-1 łyżka oliwy z oliwek
-sok z połowy cytryny


-piekarnik rozgrzać do 200 st. C
-obgotować pory przez 5 min. w gorącej wodzie
-na dnie foremki ułożyć szpinak
-na nim zblanszowane pory
-na wierzchu filet z łososia
-oliwę, czosnek i imbir wymieszać
-posmarować tą mieszaniną łososia
-skropić sokiem z cytryny
-piec przez 10 min.



                                                                     Smacznego!








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz