czwartek, 24 kwietnia 2014

BABKA



                                       
                                                                  KUGELHOPF



                                 Gdy  przeczytałam ten przepis, i zobaczyłam, że jeden ze składników to smażony bekon z cebulką, od razu poczułam ,że to będzie mi smakować. I tak powstała babka na słono. Muszę stwierdzić, że nie zawiodłam się. Rodzinie też smakowało!


                                                                                    














                                                              Składniki:                                                         
  675g.=6 szklanek białej mąki
  1 i 1/2 łyżeczki soli 
 20g. świeżych drożdży
 5 jajek mocno roztrzepanych,
 150g.=2/3 szklanki miękkiego masła
 300ml.=1i1/4szklanki mleka
 1 łyżka oleju
 115g. wędzonego bekonu pokrojonego w kostkę
 1 cebula drobno posiekana
  12 połówek orzechów włoskich
świeżo zmielony czarny pieprz

1. Natłuścić formę do babki o średnicy 23 cm. Ułożyć 8 połówek orzechów włoskich na dnie, a resztę posiekać.
2. Przesiać mąkę i sól do dużej miski i dodać pieprz. Zrobić zagłębienie na środku. Rozetrzeć drożdże z 3 łyżkami mleka. Wlać do zagłębienia wraz z resztą mleka. Wymieszać z niewielką ilością mąki, żeby powstało gęste ciasto. Posypać odrobiną pozostałej mąki, przykryć natłuszczoną folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na 20-30 min. aż pojawią się pęcherzyki powietrza.
3. Bekon i cebulę zrumienić na oleju.
4. Dodać jajka do drożdży i wyrabiać rękami, stopniowo zagarniając mąkę. Dodawać masło niewielkimi porcjami i utrzeć miękkie ciasto. Przykryć lekko natłuszczoną folią i odstawić w ciepłe miejsce na 45-60 min. żeby wyrosło. Rozgrzać piekarnik do 200 st.C.

5. Przekłuć ciasto nożem, i lekko zagniatając, dodać bekon, cebulę i orzechy. Nałożyć do formy, przykryć natłuszczoną folią i odstawić w ciepłe miejsce na 1 godz. by wyrosło i wypełniło formę.
6. Piec 45 min. aż babka się przyrumieni, a gdy popukamy ją w spód, wyda głuchy odgłos. Odstawić w formie na 5 min. Ostudzić na metalowej kratce.



Babkę można też wykonać w wersji na słodko, zamiast orzechów należy dać migdały, zamiast bekonu i cebuli - 1 szklanka rodzynek i 1/3 mieszanki kandyzowanej skórki cytrynowej . W punkcie 2 przepisu dodać 1/4 szklanki cukru i pominąć pieprz.

  
                                                                       Smacznego!

4 komentarze:

  1. Uwielbiam eksperymenty z ciastem drożdżowym zwłaszcza w wytrawnym klimacie. Dzięki za pomysł, chętnie skorzystam. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń