sobota, 26 listopada 2011

ZUPA DYNIOWA


Jesień w kuchni, to czas na zupę dyniową! Pamiętam z dzieciństwa jej mdły smak. Babcia zaprawiała ją mlekiem, i do tego robiła żelazne kluski. Żadne dziecko by tego nie zjadło!
Zmieniłam zdanie na temat tej zupy, gdy na kursach makrobiotycznych poznałam inny przepis. Od tej chwili  jest to ulubiona zupa całej naszej rodziny!

Przepis:

Po przekrojeniu dyni wyjmujemy z niej ziarenka, następnie kroimy na małe kawałki i odkrawamy skórkę. Dodajemy cebulę i marchewkę. Zalewamy wodą do poziomu warzyw. Dla poprawy smaku można dodać kostkę wegetariańską, liście laurowe i kilka ziarenek ziela  angielskiego. Gotujemy do miękkości warzyw. Zestawiamy z pieca, wyjmujemy przyprawy i miksujemy. Następnie dosmakowujemy: imbirem, miodem i cytryną, aż uzyskamy wyrazisty słodko-kwaśno-imbirowy smak.

Smacznego!



















 



1 komentarz: