W piątek, jak w tradycyjnej polskiej rodzinie jemy na obiad rybę. Wszystkim smakuje szczególnie łosoś, więc szukam ciekawych przepisów na to danie. Ostatnio moją uwagę zwrócił jeden ze względu na składniki!
Podaję przepis:
Pieczony łosoś z porami i szpinakiem
składniki:
-filet z łososia np. na 4 osoby
-2 pory, umyte i pokrojone w plasterki
-50 dag młodego szpinaku lub mrożonego
-1 łyżka utartego świeżego imbiru
-2 ząbki posiekanego czosnku
-1 łyżka oliwy z oliwek
-sok z połowy cytryny
-piekarnik rozgrzać do 200 st. C
-obgotować pory przez 5 min. w gorącej wodzie
-na dnie foremki ułożyć szpinak
-na nim zblanszowane pory
-na wierzchu filet z łososia
-oliwę, czosnek i imbir wymieszać
-posmarować tą mieszaniną łososia
-skropić sokiem z cytryny
-piec przez 10 min.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz