sobota, 9 czerwca 2012

OBIAD W OGRODZIE ZIMOWYM  - KWIECIEŃ

Makaron z brokułami w sosie beszamelowym

Produkty: makaron pełnoziarnisty
1 brokuł
śmietana 30%
serek topiony z szynką
2 plastry szynki z indyka
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka masła
gałka muszkatołowa
pół szklanki mleka
łyżka mąki


Na patelnie dajemy oliwę i masło. Gdy się stopi dodajemy mąkę, i cały czas mieszamy, żeby  nie było grudek. Następnie wlewamy śmietanę i stopniowo  wkruszamy ser oraz dodajemy szynkę uprzednio pokrojoną w kostkę. Sos w tym czasie gęstnieje, więc  dolewamy  mleka by uzyskać odpowiednia konsystencję i dalej mieszamy. Pod koniec wsypujemy 3 szczypty gałki. W międzyczasie przygotowujemy 2 garnki, jeden większy na makaron, drugi mniejszy na brokuła, którego płuczemy
 i rozdzielamy na różyczki a następnie gotujemy ok. 5 min. Ugotowany makaron rozkładamy na głębokie talerze, nakładamy odsączonego brokuła i polewamy sosem. 
Pycha!

























































































Brak komentarzy:

Prześlij komentarz