OBIAD W OGRODZIE ZIMOWYM - KWIECIEŃ
Makaron z brokułami w sosie beszamelowym
Produkty: makaron pełnoziarnisty
1 brokuł
śmietana 30%
serek topiony z szynką
2 plastry szynki z indyka
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka masła
gałka muszkatołowa
pół szklanki mleka
łyżka mąki
Na patelnie dajemy oliwę i masło. Gdy się stopi dodajemy mąkę, i cały czas mieszamy, żeby nie było grudek. Następnie wlewamy śmietanę i stopniowo wkruszamy ser oraz dodajemy szynkę uprzednio pokrojoną w kostkę. Sos w tym czasie gęstnieje, więc dolewamy mleka by uzyskać odpowiednia konsystencję i dalej mieszamy. Pod koniec wsypujemy 3 szczypty gałki. W międzyczasie przygotowujemy 2 garnki, jeden większy na makaron, drugi mniejszy na brokuła, którego płuczemy
i rozdzielamy na różyczki a następnie gotujemy ok. 5 min. Ugotowany makaron rozkładamy na głębokie talerze, nakładamy odsączonego brokuła i polewamy sosem.
Pycha!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz