poniedziałek, 20 czerwca 2011

KWAS BURACZANY

Zakup kamionkowego garnka zainspirował mnie do zrobienia kwasu buraczanego. Wzięłam ok. 1kg. świeżych buraczków, zalałam letnią, przegotowaną wodą, dodałam 3 ząbki czosnku,  piętkę chleba razowego zawiniętą w gazę, 3 płaskie łyżeczki soli kamiennej. Garnek ustawiłam w ciepłym miejscu i przykryłam gazą.Po 3-4 dniach przecedziłam buraczki, a kwas wlałam do butelki i przechowuję w lodówce. Z buraczków można zrobić sałatkę, a popijanie kilku łyżek kwasu dziennie wyjdzie nam na zdrowie. Stanowi też wspaniałą bazę do barszczyku.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  
 






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz