Tort-marchwiowo-ananasowy
Pierwszy raz w życiu robiłam torta urodzinowego, i chociaż obawiałam się, że nie dam rady, wyszedł mi pyszny!
A przepis jest taki:
1/2kg. startej marchwi
1/2szklanki ananasa
Ciasto: 2 szklanki cukru
330 ml. oleju słonecznikowego
3 jajka razem zmiksować
Następnie wziąć: 1 łyżeczkę wanilii
2 i 1/2 szklanki mąki
2 łyżeczki cynamonu
2 łyżeczki sody
1 i 1/2 łyżeczki soli
Wszystko przesiać i dodawać powoli do uprzednio zmiksowanych składników
Wziąć: 1 szklankę siekanych orzechów włoskich,
1 szklankę rodzynek obtoczonych w mące
Dodać do ciasta mieszając ręcznie
Na końcu dodać marchew i ananasy
Przygotować dwie formy, o takich samych rozmiarach, (jeśli nie mamy, jedna może być o kilka centymetrów mniejsza).
Pieczemy ok. 1 godziny w 175 stopniach
Krem: 350g. sera śmietankowego
250 g. masła
1 łyżeczka wanilii
1/2 szklanki cukru-pudru
Po wystudzeniu ciasta posmarować jedną część torta kremem następnie
położyć drugą i wysmarować.
Smacznego!